Kısa ve Öz Konuşmak mı, Dallandırıp Budaklandırmak mı?

Kısa ve öz konuşmak bir erdemdir.

Oysa günümüzde bir lafı söylerken ne kadar uzatır, söylemek istediğinizden ne kadar uzaklaşır, konuyu ne kadar karmaşık hale getirseniz o kadar iyi... Karışınızdaki söylediğinizden bir şey anlamaz ama bakar ki o konuda çok konuşuyorsunuz "Hımm bu kişi baya bilgili" der.
Kısa ve öz konuşup lafı uzatmayanlarsa bilgisiz, sessiz, pasif gibi algınlanır oldu. 

Erdemli davranışın gerektirdiği biçimde gereksiz laflara ve bilgilere karşıyım. Hem de çok... Bazen gereksiz konuşan, saçma sapan detaylara giren insanlardan bunalmıyor değilim. Benim için önemli olan sonuç odaklılıktır. Size ne sorulursa anlayabilmeli, yalnızca ama yalnızca sorulan sorunun cevabı dolandırılmadan verilebilmelidir. Değerli ve etkin olan budur. Bu şekilde hem zamanı iyi yönetmiş, hem de sonuca daha hızlı ulaşmış oluruz. 

Ülkemizde uluslararası yani yabancı şirketlerde de az ve öz konuşmaya önem verilirken maalesef yerel şirketlerde bu eksik bir özellik gibi görünüyor. Tüm şirketler için geçerli olup olmadığını bilemem ama uluslararası ve yerel şirketlerde çalışan arkadaşlarımla da konuştuğumda bunun birçok uluslararası ve yerel şirketlerde bu şekilde olduğunu söyleyebilirim.

Örneğin biri size "S harfinden sonra hangi harf geliyor?" diye sorduğunda;
Eğer yerel şirketlerden birinde çalışıyorsanız, direk olarak "Ş" derseniz, yeterince bilgiye sahip olmadığınız izlenimi yaratabilirsiniz. Eğer soruyu net olarak anlamaz da ne kadar çok dallandırıp budaklandırır, karmaşık hale getirir ve uzun uzadıya cevap verirseniz, onu bilinmesi çok zor bir bilgi gibi sunabilirseniz, süper... Nasıl mı?  "Alfabede 29 harf vardır. Bunlardan 8'i ünlü, 21'i ünsüzdür. Ünlüler ve ünsüzlerde kendi aralarında ayrılırlar. Ünlüler; Kalın-ince, düz-yuvarlak, geniş-dar olmak üzere, ünsüzler vs... Soru neydi pardon? Hı.. evet "S".. S, S...Hımm.. evet "S" çok önemli bir harftir, bu sessizdir, yanına bir sesli harf alarak okunur. Ama öyle önemlidir ki bu harf olmazsa olmaz. Hele hele ondan sonra gelen harf alfabenin en önemli harfidir. İşte bu "Ş"dir."... Tebrikler!  Karşınızdakine birçok bilgi sunabildiğinize göre kesin siz çok bilgili ve yetkinsiniz. Artık siz o şirkette vazgeçilmez çalışanlardan birisiniz. Terfiyi hak ettiniz.
Oysa böyle bir cevabı uluslararası bir şirkette vermeye kalktığınızda sizden gereksiz bir çalışan yoktur. Ne sorulmak istediğini net olarak anlamayan, yalnızca fazla laf eden, zaman kaybı yaratan birisinizdir.

Bu sebepten uluslararası şirketlerde çalışmayı daha çok seviyorum. Çünkü orda önemli olan iş yapmaktır, sonuca ulaşmaktır, üretmektir, zaman kısadır, egonuzu tatmin edebilin diye vakit yoktur. Boşuna dememişler "Boş teneke tıngırdar" diye. Boş tenekeler yoktur işte oralarda...

Yorumlar